Graal na parkiecie

Graal S.A. jest wiodącym w Polsce producentem i dystrybutorem konserw rybnych. Działalność spółki obejmuje także produkcję i sprzedaż konserw mięsnych i owocowych sprzedawanych pod markami własnymi oraz markami sieci handlowych.

Graal S.A. jest wiodącym w Polsce producentem i dystrybutorem konserw rybnych. Działalność spółki obejmuje także produkcję i sprzedaż konserw mięsnych i owocowych sprzedawanych pod markami własnymi oraz markami sieci handlowych.

Firma posiada w swojej ofercie około 250 stałych asortymentów, które tworzą najbogatszą w kraju gamę przetworów rybnych. Szacowany przez Zarząd udział przedsiębiorstwa w krajowym rynku dystrybutorów konserw rybnych i mięsnych wynosi ok. 22%. Strategicznym celem spółki jest ugruntowanie pozycji zdecydowanego lidera na rynku przetwórstwa i dystrybucji konserw oraz innych produktów rybnych.

Firma działa głównie na rynku krajowym. Ponad 89% odbiorców to duże sieci handlowe

i hurtownie. Pozostali klienci to odbiorcy detaliczni i sklepy dyskontowe. W 2003 roku Graal rozpoczął sprzedaż konserw rybnych do Czech, Słowenii, Litwy i Chorwacji, a w roku obecnym - na Węgry. Udział eksportu w sprzedaży stale rośnie. W pierwszym półroczu 2004 roku stanowił 2,61% przychodów ze sprzedaży ogółem. Główne źródło zaopatrzenia firmy stanowi rynek krajowy, Europa, Ameryka Południowa, Chiny, Tajlandia.

Reklama

Celem strategicznym Graal S.A. jest ugruntowanie pozycji zdecydowanego lidera na rynku przetwórstwa i dystrybucji konserw oraz innych produktów rybnych.

Spółka prowadzi obecnie proces aktywnej konsolidacji firm z branży rybnej. W I półroczu 2004 do struktury firmy zostały włączone dwa podmioty: Tuna Fish zajmująca się importem tuńczyków, sardynek, makreli i owoców w puszkach oraz Can-Food - wyłączny dystrybutor na polskim rynku konserw rybnych marki Brunswick z Kanady. Po wchłonięciu obu spółek Graal S.A. jest obecnie głównym podmiotem Grupy Kapitałowej, do której należy także Polinord Sp. z o.o. - producent przetworów rybnych. Przedsiębiorstwo, przejęte w 2004 roku, jest właścicielem jednego

z najnowocześniejszych technologicznie zakładów w skali europejskiej. Graal S.A. posiada 78,15% udziałów tej firmy.

Środki na konsolidację, w wysokości 5,5 mln zł, zostały pozyskane w wyniku zakończonego sukcesem procesu pre-IPO, przeprowadzonego w maju 2004 roku przez Internetowy Dom Maklerski S.A.

Graal S.A. ma swoją siedzibę w Wejherowie, w województwie pomorskim. Firma istnieje 14 lat, od kwietnia 2004 roku jest spółką akcyjną. Założycielem i większościowym akcjonariuszem jest Bogusław Kowalski, Prezes Zarządu Spółki.

Zakład produkcyjny Polinord Sp. z o.o. zlokalizowany jest na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej Żarnowiec w województwie pomorskim.

Produkty

Produkty Graal S.A. wytwarzane są przy użyciu nowoczesnych technologii przetwórstwa spożywczego. W Spółce wdrożone zostały międzynarodowe normy jakości ISO 9001:2000. Firma oferuje wysokiej jakości produkty, które nie zawierają sztucznych konserwantów. Asortyment obejmuje przede wszystkim konserwy rybne i mięsne, owoce morza oraz ryby mrożone. Firma produkuje i sprzedaje również sałatki rybne i warzywne o różnych smakach.

Spółka posiada trzy marki, pod którymi sprzedawane są jej produkty:

GRAAL - marka główna, reprezentująca dobrej jakości konserwy, pasztety i produkty obiadowe o średnim poziomie cenowym

BLACK ROSE - marka premium - przeznaczona dla wyrobów o wysokiej jakości i cenie,

MEG - marka produktów oferowanych po najniższej cenie.

Graal S.A. to wyłączny przedstawiciel na Polskę kanadyjskiej firmy BRUNSWICK, która jest największym producentem konserw rybnych na świecie. Ze względu na swoje doświadczenie, wysoką jakość wyrobów oraz zaufanie Klientów, firma produkuje także pod wieloma prywatnymi brandami swoich odbiorców oraz oferuje swoje produkty pod markami własnymi sieci handlowych.

Graal zajmuje się również importem konserw rybnych produkowanych na całym świecie. Jest zdecydowanym liderem w Polsce w sprzedaży tuńczyków i sardynek. Sprowadza także ostrygi, małże oraz owoce morza Dużą cześć importu stanowią owoce w puszkach.

Z Kanady sprowadzany jest syrop klonowy i masło z orzeszków ziemnych.

Spółka zależna Polinord, posiada w swojej ofercie kilkanaście stałych asortymentów, które tworzą bogatą gamę przetworów rybnych. Firma produkuje głównie filety śledziowe, śledzie, filety

z makreli, makrele, szproty, filety z sardynki, sardynka, paprykarze i sałatki.

Część swojej produkcji zakład realizuje na zamówienie określonych klientów, jak supermarkety

i sprzedaje je pod markami sieci handlowych.

Polinord prowadzi sprzedaż eksportową do Czech, Węgier, Słowacji, Rumunii, Jamajki i Stanów Zjednoczonych.

Rynek

Mimo wielu badań, w których udowodniono, że ryby stanowią doskonały substytut mięsa zwierząt rzeźnych, a nawet pod względem właściwości odżywczych i łatwości przyswajania są bardziej wartościowe - w kuchni przeciętnego Polaka są nadal jedynie rzadkim urozmaiceniem, raczej mają relatywnie małe znaczenie - średnio konsumujemy zaledwie 10 kg ryb i przetworów rybnych rocznie (waga handlowa - 2003 rok), podczas gdy średnia konsumpcja w Europie jest w zależności od regionu dwa - trzy razy większa.

W 2003 roku statystyczny Polak spożył 10,49 kg ryb (w przeliczeniu na tzw. wagę żywą), z czego 8,9 kg to ryby morskie. Daje to Polsce daleką pozycję wśród krajów Unii Europejskiej. Mimo tego świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania się systematycznie rośnie. W 2003 roku odnotowano w Polsce wzrost konsumpcji ryb morskich o ok. 4,6%.

Poziom spożycia ryb jest wprost uzależniony od dochodów ludności oraz świadomości dotyczącej zdrowego żywienia. Największy poziom spożycia produktów tego typu występuje w krajach wysoko uprzemysłowionych, o wysokich dochodach per capita i wysokim poziomie wykształcenia społeczeństwa. Spożycie konserw rybnych na świecie wzrasta w tempie ok. 3% rocznie.

W diecie Polaków w 2003 r. dominowały śledzie, których spożycie wyniosło 2,82 kg na osobę. Dynamicznie rośnie spożycie łososia (0,38 kg na osobę ) i tuńczyków (0,39 kg na osobę).

Rynek producentów rybnych w Polsce jest rozdrobniony. W branży działa ponad 350 podmiotów. Większość z nich to niewielkie zakłady zajmujące się wędzeniem i soleniem ryb. W segmencie konserw, marynat i mrożonek, które wymagają zaawansowanych procesów przetwórczych

i specjalnych linii technologicznych, widoczna jest znaczna koncentracja produkcji. Oczekuje się, że w wyniku procesów konsolidacyjnych liczba producentów w ciągu najbliższych lat znacząco spadnie.

Najbardziej dynamicznym segmentem rynku rybnego są przetwory rybne, w tym ryby w puszkach. Graal S.A. jest wiodącym krajowym podmiotem na tym rynku.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: firma | owoce | Graal SA | firmy | sieci handlowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »